Näillä säillä ei pikinik ole välttämättä juuri se ajanviete, joka tulee ensimmäisenä mieleen, mutta säät ovat muuttuvaisia ja jos tänään sataa, saattaa huomenna jo paistaa! Siksi pik-nikmenu kannattaa olla takataskussa niin, että sen voi toteuttaa nopeasti, jos aurinko suvaitsee valaista juuri piknikille sopivan hetkosen.
Minusta parasta pik-nik evästä ovat ainekset, joista jokainen voi paikan päällä koota itselleen parhaiten maistuvan syötävän. Jo Enid Blytonin Viisikko -kirjoissa tiedettiin, että kypsä kananrinta ja rapeaksi paistettu pekoni maistuvat luonnossa erityisen hyvälle. Ja jos majoneesin maustaa SAM Hunajalla ja lisää sitä suolaisen, mutta niin ikään majoneesilla silatun pekonin lisäksi rapeakuorisen focaccian sisälle, syntyy niin lyömätön retkieväs, että se maistuu sateessakin!
Hunajaiseen majoneesiin tarvitset:
1 dl mietoa oliiviöljyä (siis ei neitsytöljyä)
2 huoneenlämpöistä munankeltuaista
2 tl dijonin sinappia
iso rutistus sitruunamehua
sormisuolaa ja mustapippuria
1 rkl SAM Kesäkukka Hunajaa
½ tl valkoviinietikkaa
1 tl silputtua ranskalaista rakuunaa (tai basilikaa)
Pane munankeltuaiset syvään astiaan ja lisää sinappi, sitruunamehu ja ripaus suolaa. Vatkaa hyvin sähkövatkaimella ja lisää yhdistetyt öljyt pikkuhiljaa ohuena nauhana. Kun seos on emulgoitunut, voit valuttaa hiukan reilummin.
Lisää lopuksi SAM Hunaja, viinietikka ja lisää sitruunamehua, jos siltä tuntuu. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria jos maku sitä vaatii ja mausta vielä valitsemallasi yrttisilpulla.
Todellisen suolasmakean herkun saat, kun ladot pekonisiivut leivinpaperille uunipellille ja kypsennät niitä uunissa 180°C asteessa 10 minuuttia, kaadat pois ylimääräisen rasvan ja penslaat siivut sitten kuumalla vedellä ohennetulla hunajalla ja kypsennät vielä 5-6 minuuttia.
Sitten grillaat broilerinrinnat nopeasti grillipannussa ja paistat focaccialeivän (esim. Alex Niemisen ja Riikka Sukulan Vegekirjan ohjeella) ja avot! pik-nik eväät on viinipulloa vaille valmiit!