YRITYKSEMME TARINA

Olemme Hunajainen SAM, suomalainen, toisen polven perheyritys, joka on palvellut hunajanystäviä jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

Kaikki alkoi, kun perustajamme Kari Koivulehto sai ensimmäisen mehiläispesänsä joululahjaksi vuonna 1964. Kymmenen vuotta myöhemmin Kari alkoi opettaa mehiläistaloutta Helsingin yliopistolla. Karin innostus johti yrityksemme perustamiseen vuonna 1987. Toimimme aluksi nimellä Suomen Ammattimehiläistarhaajat SAM Oy.

HUNAJAKULTTUURIN KEHITYS LÄHELLÄ SYDÄNTÄ

Toimintamme perustana on rakkaus hunajaan ja teemme kovasti töitä suomalaisen hunajakulttuurin kehittämiseksi. Olemme tuoneet ensimmäisinä suomalaisten keittiöihin juoksevan hunajan hunajapulloissa ja hunajatikuissa sekä Reilun kaupan hunajan.

Innostamme koti- ja ammattikeittiöitä hunajan monipuoliseen käyttöön ruoanlaitossa ja leivonnassa. Kehitämme uusia hunajatuotteita ja luomme jatkuvasti uusia hunajareseptejä yhteistyössä ravintola-alan huippuammattilaisten kanssa.

LAADUKAS HUNAJA – LAAJA HUNAJAVALIKOIMA

Hunajaisten makuelämysten takaamiseksi tarjoamme erilaisia hunajia erilaisilta satoalueilta. SAM-hunajien maku, väri ja juoksevuus syntyvät kukin valittujen alueiden kasvillisuudesta.

Olemme ylpeitä siitä, että hunajavalikoimamme on Suomen laajin ja monipuolisin. Valikoimaamme kuuluvat monet erilaiset juoksevat ja kiteiset hunajat, kuten luomu- ja Reilun kaupan hunajat, hunajatikut ja -pikarit sekä laji- ja alkuperämaahunajat. Hunajien korkea laatu on meille perusasia.

Uskomme reiluuteen. Olimme yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka sai oikeuden käyttää Reilun kaupan merkkiä Suomessa.

AKTIIVISTA TOIMINTAA HUNAJA-ALALLA

Olemme aktiivisia hunaja-alan tärkeimmillä kansainvälisillä foorumeilla. Yritystoiminnan vetovastuussa on nyt toinen sukupolvi, ja jatkamme jäseninä muun muassa seuraavissa yhteisöissä:

Euroopan Hunajayhdistys FEEDM, Reilu kauppa ry, Pro Luomu ry, Elintarviketeollisuus ry, Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry, Euroopan hedelmä- ja kasvistoimijoiden yhdistys PROFEL, Ammattikeittiöosaajat ry, Ruokatieto Yhdistys ry, Perheyritysten Liitto ry sekä Suomen Yrittäjät ry.

“Perustin Hunajainen SAM Oy:n rakkaudesta ja kiintymyksestä hunajaan. Halusin yhä useamman ihmisen löytävän hunajan omakseen.”

Kari Koivulehto, Hunajainen SAM Oy

Kari Koivulehto – hunaja-alan arvostettu moniosaaja

Hunajainen Sam | Suomen monipuolisin hunajavalikoima | Perustajat

Hunajatalomme perustaja Kari Koivulehto oli kansainvälisesti arvostettu hunaja-alan moniosaaja. Hänen vaikutuksensa mehiläis- ja hunajatoimintaan on ollut merkittävä niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.

MEHILÄISHOITOA PIENESTÄ PITÄEN

Kari sai ensimmäisen mehiläispesänsä 12-vuotiaana. Harrastuksesta tuli pian intensiivinen kiinnostuksen kohde – Kari ammensi mehiläis- ja hunaja-alalta kaiken tiedon, jonka käsiinsä sai. Akateemisen uransa aikana Kari vieraili eri tutkimuslaitoksissa ympäri maailmaa tavaten alan parhaita asiantuntijoita. Vuonna 1974 Kari järjesti Helsingissä Suomen ensimmäisen Maailman Mehiläishoitajien Liiton APIMONDIA:n symposiumin.

MEHILÄISHOIDON YLIOPISTO-OPETUSTA VUOSIKYMMENEN AJAN

Samana vuonna, 1974, Kari aloitti mehiläistalouden opetuksen Helsingin yliopistossa. Seuraavat neljä vuosikymmentä Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta toimi hänen intohimoisen opettamistyönsä kotipesänä.

Vuosittain hänen pitämän mehiläishoidon kurssin kävi 20-30 opiskelijaa ja vuosikymmenten aikana Kari opetuksessa oli yli 1200 yliopisto-opiskelijaa. Karin monipuolisiin opetusaiheisiin kuuluivat mm mehiläisten hoito pesän aloituksesta talvehtimiseen, hunajan ominaisuudet ja käsittely kuin mehiläisten käyttö pölytyksessä. Karin opettamat opinnot olivat yhteydessä kasvinviljely-, puutarha- ja maatalouseläintieteisiin, kuin myös hunajan käsittelyn puolesta elintarviketieteisiin.

”Muistan, kun itse nuorena ja kokemattomana mehiläishoitajana imuroin tietoa minua viisaammilta. On mahtavaa, että olen päässyt vuorostani opettamaan mehiläisistä innostuneita. Voin jakaa tietoa, jota olen kymmenien vuosien aikana saanut erehdyksen ja oppimisen avulla.”

Kari Koivulehto, Hunajainen SAM Oy

LUOTTAMUSTOIMIA MAAILMALLA

Kari oli perustajajäsenenä muun muassa Helsingin seudun mehiläishoitajissa, Euroopan Hunajayhdistys FEEDM:ssa sekä Kansainvälisessä Hunajan Pakkaajien yhdistyksessä HIPA:ssa. Vuonna 2008 hänet valittiin FEEDM:n presidentiksi ja vuodesta 2009 hän vaikutti Euroopan Unionin komissio Mehiläistalouden neuvottelukunnan puheenjohtajana.

HUNAJAKIRJA KOKOAA ELÄMÄNTYÖN

Lähes puolen vuosisadan mittainen elämäntyö hunajan parissa palkittiin vuonna 2009 Ranskan Montpellier´ssa, kun Kari Koivulehdon kirjoittama Hunajakirja palkittiin APIMONDIA:n arvostetulla kulta-mitalilla. Vuonna 2012 Kari siirtyi eläkkeelle ja yrityksen toimitusjohtajaksi tuli hänen poikansa Kimmo Koivulehto.

Hunajainen Sam | Suomen monipuolisin hunajavalikoima

UUSIA HUNAJATUOTTEITA SUOMALAISILLE

Tutkimuskohde vei yrittäjyyden tielle, kun Suomen Ammattimehiläistarhaajat SAM Oy perustettiin vuonna 1987. Kari halusi yhdistää tietämyksensä ja visionsa suomalaisten arkeen. Hänen sitkeän työnsä tuloksena hunajanystävät ympäri Suomen ovat saaneet keittiöihinsä juoksevan hunajan pulloissa, Reilun kaupan hunajan sekä lajihunajia.