- Etusivu
- –
- Tarinamme
Yrityksemme tarina
Olemme Hunajainen SAM, suomalainen, toisen polven perheyritys, joka on palvellut hunajanystäviä jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.
Kaikki alkoi, kun perustajamme Kari Koivulehto sai ensimmäisen mehiläispesänsä joululahjaksi vuonna 1964. Kymmenen vuotta myöhemmin Kari alkoi opettaa mehiläistaloutta Helsingin yliopistolla. Karin innostus johti yrityksemme perustamiseen vuonna 1987. Toimimme aluksi nimellä Suomen Ammattimehiläistarhaajat SAM Oy.
![yritys-kenno[1] Hunajainen Sam | Suomen monipuolisin hunajavalikoima](https://hunajainensam.fi/wp-content/uploads/elementor/thumbs/yritys-kenno1-oeo9r8c2ruboglalo2zvk66b8eiris7x2gmw6z6mss.jpg)
![yritys-purkki[1] Hunajainen Sam | Suomen monipuolisin hunajavalikoima](https://hunajainensam.fi/wp-content/uploads/elementor/thumbs/yritys-purkki1-oeo9r0td961dvplivzqv082mhbjtt7e2dff0crhs6k.jpg)
Hunajakulttuurin kehitys lähellä sydäntä
Toimintamme perustana on rakkaus hunajaan ja teemme kovasti töitä suomalaisen hunajakulttuurin kehittämiseksi. Olemme tuoneet ensimmäisinä suomalaisten keittiöihin juoksevan hunajan hunajapulloissa ja hunajatikuissa sekä Reilun kaupan hunajan. Innostamme koti- ja ammattikeittiöitä hunajan monipuoliseen käyttöön ruoanlaitossa ja leivonnassa. Kehitämme uusia hunajatuotteita ja luomme jatkuvasti uusia hunajareseptejä yhteistyössä ravintola-alan huippuammattilaisten kanssa.Laadukas hunaja – laaja hunajavalikoima
Hunajaisten makuelämysten takaamiseksi tarjoamme erilaisia hunajia erilaisilta satoalueilta. SAM-hunajien maku, väri ja juoksevuus syntyvät kukin valittujen alueiden kasvillisuudesta. Olemme ylpeitä siitä, että hunajavalikoimamme on Suomen laajin ja monipuolisin. Valikoimaamme kuuluvat monet erilaiset juoksevat ja kiteiset hunajat, kuten luomu- ja Reilun kaupan hunajat, hunajatikut ja -pikarit sekä laji- ja alkuperämaahunajat. Hunajien korkea laatu on meille perusasia. Uskomme reiluuteen. Olimme yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka sai oikeuden käyttää Reilun kaupan merkkiä Suomessa.Aktiivista toimintaa hunaja-alalla
Olemme aktiivisia hunaja-alan tärkeimmillä kansainvälisillä foorumeilla. Yritystoiminnan vetovastuussa on nyt toinen sukupolvi, ja jatkamme jäseninä muun muassa seuraavissa yhteisöissä: Euroopan Hunajayhdistys FEEDM, Reilu kauppa ry, Pro Luomu ry, Elintarviketeollisuus ry, Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry, Euroopan hedelmä- ja kasvistoimijoiden yhdistys PROFEL, Ammattikeittiöosaajat ry, Ruokatieto Yhdistys ry, Perheyritysten Liitto ry sekä Suomen Yrittäjät ry.“Perustin Hunajainen SAM Oy:n rakkaudesta ja kiintymyksestä hunajaan. Halusin yhä useamman ihmisen löytävän hunajan omakseen.”
Kari Koivulehto, Hunajainen SAM Oy
Kari Koivulehto – hunaja-alan arvostettu moniosaaja

Hunajatalomme perustaja Kari Koivulehto oli kansainvälisesti arvostettu hunaja-alan moniosaaja. Hänen vaikutuksensa mehiläis- ja hunajatoimintaan on ollut merkittävä niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.
Mehiläishoitoa pienestä pitäen
Kari sai ensimmäisen mehiläispesänsä 12-vuotiaana. Harrastuksesta tuli pian intensiivinen kiinnostuksen kohde – Kari ammensi mehiläis- ja hunaja-alalta kaiken tiedon, jonka käsiinsä sai. Akateemisen uransa aikana Kari vieraili eri tutkimuslaitoksissa ympäri maailmaa tavaten alan parhaita asiantuntijoita. Vuonna 1974 Kari järjesti Helsingissä Suomen ensimmäisen Maailman Mehiläishoitajien Liiton APIMONDIA:n symposiumin.Mehiläishoidon yliopisto-opetusta vuosikymmenen ajan
Samana vuonna, 1974, Kari aloitti mehiläistalouden opetuksen Helsingin yliopistossa. Seuraavat neljä vuosikymmentä Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta toimi hänen intohimoisen opettamistyönsä kotipesänä. Vuosittain hänen pitämän mehiläishoidon kurssin kävi 20-30 opiskelijaa ja vuosikymmenten aikana Kari opetuksessa oli yli 1200 yliopisto-opiskelijaa. Karin monipuolisiin opetusaiheisiin kuuluivat mm mehiläisten hoito pesän aloituksesta talvehtimiseen, hunajan ominaisuudet ja käsittely kuin mehiläisten käyttö pölytyksessä. Karin opettamat opinnot olivat yhteydessä kasvinviljely-, puutarha- ja maatalouseläintieteisiin, kuin myös hunajan käsittelyn puolesta elintarviketieteisiin.”Muistan, kun itse nuorena ja kokemattomana mehiläishoitajana imuroin tietoa minua viisaammilta. On mahtavaa, että olen päässyt vuorostani opettamaan mehiläisistä innostuneita. Voin jakaa tietoa, jota olen kymmenien vuosien aikana saanut erehdyksen ja oppimisen avulla.”
Kari Koivulehto, Hunajainen SAM Oy
Luottamustoimia maailmalla
Kari oli perustajajäsenenä muun muassa Helsingin seudun mehiläishoitajissa, Euroopan Hunajayhdistys FEEDM:ssa sekä Kansainvälisessä Hunajan Pakkaajien yhdistyksessä HIPA:ssa. Vuonna 2008 hänet valittiin FEEDM:n presidentiksi ja vuodesta 2009 hän vaikutti Euroopan Unionin komissio Mehiläistalouden neuvottelukunnan puheenjohtajana.Hunajakirja kokoaa elämäntyön
Lähes puolen vuosisadan mittainen elämäntyö hunajan parissa palkittiin vuonna 2009 Ranskan Montpellier´ssa, kun Kari Koivulehdon kirjoittama Hunajakirja palkittiin APIMONDIA:n arvostetulla kulta-mitalilla. Vuonna 2012 Kari siirtyi eläkkeelle ja yrityksen toimitusjohtajaksi tuli hänen poikansa Kimmo Koivulehto.
Uusia hunajatuotteita suomalaisille
Tutkimuskohde vei yrittäjyyden tielle, kun Suomen Ammattimehiläistarhaajat SAM Oy perustettiin vuonna 1987. Kari halusi yhdistää tietämyksensä ja visionsa suomalaisten arkeen. Hänen sitkeän työnsä tuloksena hunajanystävät ympäri Suomen ovat saaneet keittiöihinsä juoksevan hunajan pulloissa, Reilun kaupan hunajan sekä lajihunajia.

Hunajainen SAM Oy on syntynyt rakkaudesta hunajaan
Olemme toisen sukupolven suomalainen perheyritys, jonka intohimona on aina ollut tarjota asiakkaillemme vain aitoa ja puhdasta hunajaa. Haluamme tuoda hunajan suomalaisten ulottuville juuri sellaisena kuin se luonnossa esiintyy. Kaikki hunajamme ovat tarkasti tutkittuja, testattuja, kuumentamattomia ja täysin luonnollisia tuotteita – aidosti puhtaita ja alkuperäisiä.
Juuremme ulottuvat syvälle mehiläis- ja hunajatutkimukseen. Yrityksemme perustaja, Kari Koivulehto, on ollut mukana perustamassa Suomen ensimmäistä mehiläistalouden osastoa Helsingin yliopistolle. Hän on myös toiminut ammattimaisena mehiläishoitajana ja palkittuna hunajatutkijana kansainvälisillä areenoilla. Lisäksi Kari on ollut mukana perustamassa Euroopan Hunajanpakkaajien Yhdistystä (F.E.E.D.M.), jonka tavoitteena on suojella aitoa, puhdasta hunajaa ja luoda yhtenäiset säännöt kaupankäynnille koko Euroopan unionissa.
Meille on tärkeää, että Suomessa on toimiva ja reilu hunajamarkkina kaikille toimijoille – ja kuluttajille selkeä ja turvallinen. Tämä on meille sydämen asia.
Kaikki tuotteemme käyvät läpi useita vaiheita laboratorioanalyysissä ulkopuolisessa, akkreditoidussa laboratoriossa. Hunajien laboratorioanalysointi on ollut keskeinen osa toimintaamme jo vuodesta 1987 lähtien.
Olemme olleet hyvin perillä suomalaisen ja ulkomaisen hunajan laittomuuksista – olivat ne sitten väärennöksiä, jäämiä tai muita epäpuhtauksia. Olemme vuosikymmenten ajan valistaneet näistä asioista sekä kauppaa, kuluttajia että viranomaisia. EU-komissio on myös ollut perillä tilanteesta, sillä olemme käyneet heidän kanssaan suoraa dialogia.
Olemme tämän alan suunnannäyttäjiä ja tienraivaajia, ja velvollisuutenamme on jatkuvasti tiedottaa kaikkia sidosryhmiämme ja edistää markkinan kehitystä.
Viime aikoina Suomen mediassa on esitetty hunajasta asioita, jotka eivät hunajatutkimusalan asiantuntijoiden eivätkä EU-komission alaisen tutkimuslaitoksen mukaan perustu puolueettomaan ja todennettuun tietoon. Tämä uutisointi herättää meissä ristiriitaisia tunteita. Olemme iloisia, että aihe nousee keskusteluun, sillä hunajassa on monenlaisia vaihtoehtoja: hyviä ja huonoja, laillisia ja laittomia. Toivomme kuitenkin, että uutisointi perustuisi faktoihin eikä spekulaatioihin tai yksittäisen tahon markkinointipropagandaan. On täysin virheellistä väittää, että hunajan alkuperä yksinään olisi tae sen laadusta.
Etsimme parhaat hunajat vehreimmiltä satoalueilta ja tarjoamme mehiläishoitajille reilut ehdot. Tavoitteenamme on kannustaa tuottamaan mahdollisimman korkealaatuista hunajaa. Olemme ylpeitä jokaisesta myymästämme hunajasta.
Toivomme, että sinäkin nautit niistä yhtä paljon kuin me.
Rakkaudella,
Heidi ja Kimmo