Vaikka ulkona paukkuu pakkanen ja mieli ehkä tekee mausteisia keittoja ja lihaisia pataruokia, on silti hyvä muistaa myös salaatti. Mutta salaatin ei tarvitse olla pelkkää vihreyttä. Sen ravintoarvoja ja makua voi monipuolistaa esimerkiksi kvinoalla, kuten tässä salaatissa, jossa broilerin rintafileet ensin marinoidaan maukkaiksi SAM Luomuhunajalla ja chilillä.
Jos ruoka syödään vaikkapa sunnuntaina, niin broilerit voi laittaa marinadiin jo lauantaina, silloin niiden maku on parhaimmillaan.
NÄITÄ TARVITSET MARINADIIN:
4 valkosipulinkynttä ronskisti murskattuna
1 punainen chili pilkottuna
1 dl SAM Luomuhunajaa
½ dl oliiviöljyä
Mustaa pippuria myllystä
Sekoita aineksista marinadi. Leikkaa broilerin rintafileet reiluiksi paloiksi ja yhdistä ne marinadiin vaikkapa tiiviiseen muovipussiin, jossa voit silloin tällöin niitä käännellä. Anna maustua jääkaapissa kahdesta tunnista vuorokauteen.
Kun ryhdyt salaattia valmistamaan, ota broilerin fileepalat marinadista ja kypsennä ne pannulla oliiviöljyssä sekä muutamassa lusikallisessa marinadia. Hunaja alkaa silloin kuohua, älä säikähdä! Broileri kypsyy nopeasti. Kypsennä viitisen minuuttia käännellen ja jätä sitten pannuun kannen alle kuumaan kypsymään loppuun. Näin niistä tulee meheviä.
NÄITÄ TARVITSET SALAATTIIN
3 dl kvinoaa
1 dl kuivattuja karpaloita
1 salaattiruukku valitsemaasi salaattia
3 nahatonta broilerin rintafileetä, jotka on marinadissa marinoitu ja kypsennetty ohjeen mukaan
100 g pistaasipähkinöitä
muutama oksa tuoretta minttua
tuoretta persiljaa
TEE NÄIN
Valmista kvinoa paketin ohjeen mukaan paahtamalla tai keittämällä. Muista huuhtoa huolella ensin – kumman tavan sitten valitsetkaan. Lisää liotusveteen pari ruokalusikallista oliiviöljyä.
Sekoita valmiiseen marinadiin kuivatut karpalot. Maista nyt kvinoaa. Jos siltä tuntuu, voit sekoittaa siihen muutaman lusikallisen oliiviöljyä ja puristaa hiukan sitruunaa tai limeä tai valkoviinietikkaa ja maustaa suolallakin. Tämä on makuasia. Kvinoassa on kiva pähkinäinen maku ihan itsessäänkin.
KOKOA SALAATTI
Levitä pestyt salaatinlehdet laakealle lautaselle ja kypsä, karpaloilla maustettu kvinoa salaatin päälle. Lisää sitten kypsät broilerinpalat ja pistaasipähkinät. Viimeistele mintun ja persiljanlehdillä ja nauti!
Toivottavasti tästä pian kevät kehkeytyy muutenkin kuin vain salaattilautasella!
<3 Sikke