Ystävänpäivä lähestyy ja olen täällä Etelä-Afrikassa luvannut tarjota tälkäläisille ystäville ystävänpäivän aterialla jälkiruoan. Hunajaisen tietysti! Hunaja ei ole ongelma, sitä saan kaupasta täälläkin, vaikka olisinkin halunnut käyttää tähän nimenomaan SAMin kesäkukkahunajaa tuomaan kesän makua keskelle talvea,  mutta otan mitä tarjona on. Käyttäkää te SAMia, kun olette siellä, mistä sitä saa.

Suurempi ongelma muodostuu yleensä siitä, ettei näissä vuokrattavissa-loma-asunnoissa yleensä ole kuin ruoanlaiton perustarvikkeet, joten kaikki monimutkainen leivonta on mahdotonta. Mutta onneksi hyvän ei tarvitsekkaan olla monimutkaista ja kaupasta saa hunajan lisäksi niitä kahta raaka-ainetta, jotka minusta aina kuuluvat ystävänpäivään. Nimittäin suklaata ja mansikoita!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisäksi ei tarvita kuin kermaa, muutama marja ja mintunlehtiä, niin tarjoilu on hallussa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suklaasta ja kermasta syntyy ns. ganache, joka on erittäin monikäyttöinen herkku. Näin se tehdään ja näin monin eri tavoin sitä voi käyttää:

SUKLAAGANACHE on suklaan ja kerman sekoitus, joka tehdään niin, että kuumennetaan kerma melkein kiehuvaksi, otetaan kattila liedeltä ja lisätään suklaa sulamaan kuumaan kermaan. Tai kaadetaan kuuma kerma kulhoon suklaamurskan päälle. Sekoitetaan niin, että syntyy tasainen seos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ganache on kakun päällä ja sen välissä pehmeää, eikä se kovetu ja muutu kiillottomaksi, kuten pelkkä sulatettu suklaa. Maku riippuu suklaasta, joka siihen valitaan.

Suklaan ja kerman suhteella voi säännöstellä seoksen paksuutta. Jos haluat käyttää ganachen kakun täytteenä, käytä 1:1 suklaata ja kermaa. Jos haluat kuorruttaa sillä kakun, käytä 1 osa suklaata ja 2 osaa kermaa. Suklaatryffelissä suhde on 2 osaa suklaata 1 osa kermaa. Jäähtyneen ganachen voi myös vatkata kuohkeaksi. Tryffeleihin käytettävän ganachen tulee olla kylmää.

Voit myös maustaa ganachen. Tämän ystävänpäiväihanuuteen sopii siis SAM kesäkukka hunaja. 

Kuumensin 1,5 dl kermaa lähes kiehuvaksi, otin kattilan liedeltä ja lisäsin kermaan suklaat ja 2 rkl juoksevaa hunajaa. Minulla oli 200g tummaa (72%) suklaata, 50g appelsiinikuorella maustettua ja n. 20g maitosuklaata. Ihan hyvin voit käyttää vain yhtä, mutta valitse silloin tumma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten täytin seoksella pienet paperiset muffinivuoat ja annoin niiden jähmettyä jääkaapissa. Jos on kiire, niin pistä pakastimeen! Ganche ei harmaannu kylmetessään, kuten tavallinen, vain sulatettu suklaa.

Sitten on vuorossa se kivoin vaihe – koristelu!

Koristeluun löysin kaupasta erilaisia marjoja, näithän on tarjona siellä Suomessakin, mutta tietysti voit käyttää mitä tahansa koristeita – tarjona on valtava määrä erilaisia vaihtoehtoja, mutta marjat kyllä ovat minusta kauneimpia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karhunmarja on marjoista elegantein sekä ulkonäkönsä että makunsa puolesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oi vadelma, mikä suloinen suussa sulava herkku! Suklaan ja vadelman liitto on täydellinen makunautinto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pensasmustikka sopii tähän paremmin kuin meidän maukkaampi metsämustikka ja näitähän saa nyt kaupasta ympäri vuoden. Hienostunut yhdistelmä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä täytyi käyttää vähän mielikuvitusta, kun tarjoiluastiodenkin kanssa oli vähän niin ja näin. Mutta katsokaas kuinka hienosti hunajakin sopii paperiseen muffinsivuokaan, varsinkin kun niitä laittaa pari päällekkäin 🙂 Mansikat mukaan tässä vaiheessa, koska tarkoitus on, että niitä dipataan hunajaan!  Jos tässä nyt ei ole ystävänpäivän paras herkkusetti, niin missä se sitten on??

Nauttikaa ihanat lukijaystäväni toisistanne ihan jok’ikinen päivä ja herkutelkaa keskenänne aina kun se on mahdollista. Sillälailla tulee elämästä paljon hunajaisempaa!

<3 Sikke

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta