Näin taisi sekin intiaanikesä loppua ja ulkona putoilevat omenat ja lehdet puista, tuulee ja pisaroi siihen malliin, että syksyn ovella ollaan, ellei se ole jo ovesta sisään astunut. Mutta mikäs siinä, syksyhän on ihana vuodenaika. Luonto on kaunis ja sää kuulas ja metsät täynnä sieniä!
Puutarhakin antaa vielä hetken kaikenlaista pataan pantavaa, kuten ihania kaalinpäitä, joista SAM Hunajan avulla valmistuu ties kuinka monta erilaista mahtavaa ruokalajia. Suomalaiset rakastavat kaaliruokia. Ja itse olen ensimmäisenä kaalilippua heiluttamassa. Kaali taipuu kääryleiksi, keitoksi, erilaisiksi padoiksi ja salaateiksi. Mutta olipa työn alla mikä kaaliruoka tahansa, niin aina sekaan kannattaa lorauttaa tilkkanen hunajaa kaalin kaveriksi. Se on ’mach made in heaven’ se.
Minusta yksi parhaita kaaliruokia on karamellisoitu kaalipaistos. Siispä annan sen reseptin teille!
NÄITÄ TARVITSET:
1 iso kaalinpää
2 pientä sipulia
1 -2 tl Dijonin sinappia,
1 -2 rkl SAM Luomu- tai Kesäkukka Hunajaa,
suolaa, mustapippuria
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
JA NÄIN SEN TEET:
Leikkaa kaali neljään osaan ja poista kannat.
Kuori sipulit ja leikkaan ne myös neljään osaan.
Leikkaa sipulit kohtuullisen ohuiksi siivuiksi ja freesaa ne kevyesti pannulla öljyssä ja voissa.
Leikaa kaali poikittain ohuiksi siivuiksi ja lisää kaalia pannulle sipulien sekaan sitä mukaa kun leikkuulauta alkaa tulla ahtaaksi ja sekoittele kaalia ja sipulia pannulla, jotta kuuma rasva on tasaisesti kaikkialla.
Kun kaikki on leikattu ja kypsymässä pannulla, vähennä lämpöä ja mausta seos suolalla ja pippurilla ja jatka silloin tällöin sekoittelua, kunnes kaali ja sipuli saavat vähän väriä.
Kun kaikki kaali on pehmennyt ja alkaa saada väriä sekoita joukkoon yksi teelusikka Dijonin sinappia – varo laittamasta liikaa, tämä ei saa maistua sinapilta! Lisää sitten ensin yksi ja sitten tarvittaessa toinen ruokalusikallinen SAM Hunajaa. Hunajalla tekee ihmeitä jo yhdelläkin lusikallisella.
Kun tuoksu ja maku on kohdallaan, levitä kaalimassa voilla voideltuun uunivuokaan tai pellille noin sentin parin kerrokseksi.
Ripottele päälle hiukan korppujauhoja ja vielä nokare voita sinne tänne. Paras jos käytössä olisi omatekoisia korppujauhoja, ne ovat pehmeitä ja sulautuvat paremmin paistoksen pintaan kuin kaupan koneellisesti valmistetut korppujauhot.
Kaalinami saa sitten kunnolla karamellisoitua uunissa 180 -asteessa,
kunnes pinta on rapea ja nami on kullanruskeaa ja tuoksu vastustamaton. Aika riippuu siitä, kuinka hyvin se on kypsytetty jo pannulla, mutta tunnin verran siihen helposti menee. Kurkkaile uuniin välillä – näet kyllä väristä, koska on valmista. Tuoksusta puhumattakaan!
Sitten vain syömään sellaisenaan tai vaikka tuoremakkaran kanssa.
Hunajaisia syyspäiviä – nauttikaa kaalista!
<3 Sikke