Tammikuu on monelle tipaton ja karkiton ja sokeriton ja ties mitä muuta ilman sitä joulumässäilyn jälkimainingeissa luvataankaan elää. Mutta suklaata ilman ei sentään tarvitse kärvistellä, sillä sitä voi tehdä ihan itse. Ja kun sen makeuttaa hunajalla lopputulos ei ole ainoastaan hyvää, vaan myös terveellistä! Kun hunajan terveysvaikutukset yhdistetään raakasuklaaseen, syntyy suorastaan terveyspommi.

Hunaja menossa suklaakulhoon

Kaakao nimittäin sisältää  korkeita pitoisuuksia c-vitamiinia, rautaa, magnesiumia, kromia, sinkkiä ja kuparia. Tiedetään myös, että raakakaakao vaikuttaa suotuisasti  sydämen terveyteen ja verisuoniston kuntoon. Uskotaan myös, että  raakakaakao vaikuttaa positiivisesti kognitiivisiin kykyihin, aivoihin ja muistiin.

Murretut suklaapalat

Kun hunajaan ja raakasuklaaseen vielä lisätään pähkinöitä, manteleita, siemeniä ja kuivattuja marjoja, jotka kaikki ovat superfoodeja, syntyy sellainen herkku, johon on helppo addiktoitua. Sanon tämän kokemuksesta 🙂

Kaiken huipuksi omaa raakasuklaata on todella helppo valmistaa. Sanoisin jopa, että epäonnistuminen on lähes mahdotonta. Tarveaineita näyttää nykyisin saavan kulmakaupoistakin, mutta varmasti ainakin Ruohonjuuresta ja kaikista luontaistuotekaupoista.

Tällä reseptillä pääset alkuun:

125g kaakaovoita

50g kookosöljyä

3 rkl juoksevaa hunajaa

5-10 rkl raakakaakaojauhetta (tämä kannattaa maistellen lisätä, sillä tästä se suklaan maku syntyy)

Ripaus laadukasta suolaa

Ripaus vaniljaa

Raasta kaakaovoi mahdollisimman hienoksi raastimella tai palasta terävällä veitsellä (näin se sulaa nopeiten) ja sulata se vesihauteessa yhdessä kookosöljyn kanssa. Lisää sitten hunaja ja raakakaakaojauhe.

Hunaja valuu kulhoon

Sekoita tai blendaa ainekset tasaiseksi massaksi ja maista. Haluatko lisää suklaan tai hunajan makua? Tässä vaiheessa kumpaakin voi hyvin lisätä kulhoon. Ainesosien yhteen sulautumista voi auttaa teelusikallisella lesitiinijauhetta, mutta se ei ole ollenkaan välttämätöntä.

Tämä on perusmassa, johon voit lisätä mitä tahansa pähkinöitä, vaikkapa suolapähkinöitä, manteleita, kuivattuja, pakastettuja tai tuoreita marjoja, goijimarjoja, mulberimarjoja, siemeniä, appelsiinin tai sitruunan kuorta, superyrttejä. Nyt on hyvä hetki päästä eroon joulusta jäljelle jääneistä pähkinöistä, rusinoista jne. Voit myös ripotella pinnalle suklaanibsejä lisäämään suutuntumaa ja suklaisuutta. Joskus teen perusmassan ja ripottelen päälle vain sormisuolaa. Ihanaa!

Suklaa ovaalilla vadilla

Jos haluat valmistaa erilaista suklaata mausta se esim. chilillä ja käytä jotain eksoottisempaa hunajaa, vaikkapa meksikolaista. Raakasuklaan maustamisessa on todellakin vain taivas kattona!

Kun massa on valmis kaada se muotteihin. Jääpalamuotit sopivat hyvin, mutta tähän tarkoitukseen on myös olemassa silikonimuotteja, joista suklaanamit on helppo irrottaa. Kaikkein helpointa on kaataa massa lautaselle ja ripotella herkut pinnalle. Kun suklaa on kylmennyt jääkaapissa tai pakastimessa (kestää noin 15 – 30min) sen voi murtaa epämääräisksi palasiksi. Minusta se näyttää herkulliselta niin. Jokainen voi siitä taittaa itselleen sopivan palasen.

Jos tuntuu, että haluat lisää apua ja ideoita raakasuklaan vamlistamiseen mene kirjakauppaan. Siellä on tarjona useita hyviä kirjoja inspiksen lähteeksi.

Hunajaista ja suklaista vuoden alkua. Ensi kuussa leivon laskiaispullia – tietysti hunajalla!

Sikke

Kuvat Benjamin Ilmoni

 

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta