Mantelimassapulla lautasella

Syötkö laskiaispullat hillolla vai mantelimassalla – vai molemmilla, kuten minä ne haluan!

Pullako pannassa? Voihan se joillakuilla ollakin, mutta sen sanon, että suomalaisen sielu kärsii, jos ei silloin tällöin saa upottaa hampaitaan pehmeään, makeaan, kardemummalle maistuvaan  – mieluiten kotona leivottuun – PULLAAN. Ja jos se joskus kuuluu oikein ‘viralliseen’ menuun, niin laskiaisena. Kalorinlaskijat voivat ensin laskea mäkeä niin, että kuluu jo etukäteen se energia, jonka laskujen jälkeen pullan muodossa nauttii.

Mutta pullastakin voi tehdä sekä parempaa että terveellisempää korvaamalla ison osan tai kaiken sokerin hunajalla – milläpä muulla! Ja jos osan jauhoista tai kaikkikin, korvaa vaikkapa spelttijauhoilla, niin aina parempi pulla ja hyvempi mieli. Kas näin se käy:

Pullataikina

5 dl maitoa

50g tuorehiivaa

1 1/2 tl suolaa  (suolaton pulla on syömätön pulla!)

1 dl luomuhunajaa (öljyä mittakuppi ensin, niin hunaja luiskahtaa siitä helposti ulos.)

1/2 dl sokeria (voit myös korvata sokerin kokonaan hunajalla) Laske tällöin paistolämpötilaa hiukan ja paista hiukan kauemmin.

1-3 rkl kardemummaa (mutta lisää tarpeeksi – muuten ei pulla maistu pullalta. Eihän kardemummasi ole menettänyt makuaan liian kauan kaapissa odotellessaan?)

1 muna (ei välttämätön)

7 dl spelttijauhoja (tai emmeriä tai muuta alkuvehnää)

5 dl perusvehnäjauhoja (tunnustele taikinaa, kun lisäät jauhoja, kovasta taikinasta tulee kovia pullia. Hunaja on kosteaa ja se vaikuttaa tarvittavien jauhojen määrään. Vaihtoehtoisesti voit vähentää nestettä n 0,5 dl)

150 g huoneenlämpöistä (luomu)voita

Liota hiiva huoneenlämpöiseen maitoon, lisää suola, sokeri ja kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon noin kolmannes jauhoista ja vatkaa taikinaa tässä vaiheessa hetki, se pistää sitkon tekeytymään.

Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan vaivaten ja pehmeä voi ennen viimeistä jauhoerää. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella (itse käytin molempia) kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja/tai astian reunoista.Kohota taikina kaksikertaiseksi ja kaada se sitten jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pullia leivinpaperilla päällystetylle pellille ja jätä puoleksi tunniksi leivinliinan alle nousemaan.

taikina kulhossa Ripottele osan päälle paahdettuja mantelilastuja – niihin tulee täytteeksi mantelimassaa. Toiseen osaan ripottele sokeria, tai jätä ilman mitään – niihin tulee hilloa. Mitä hilloa, sen jätän päätettäväksenne. Minusta vattuhilloa, mutta tiedän, että monille mansikkahillo on se ainoa oikea. Mutta molempiin tulee kermavaahtoa tai kermavaahdon ja mascarponen tai rahkan seosta, joka sopii erityisesti hillopulliin.

Penslaa pullien pintaan kananmunankeltuaista ja ripottele mahdolliset koristeet vasta sitten, niin ne pysyvät hyvin paikoillaan ja pullan pinnasta tulee kauniin kiiltävä.

Paista kohonneita pullia 225 asteessa noin 10-12 minuuttia, anna jäähtyä ainakin hiukan, ennen kuin käyt käsiksi. Nimittäin aito laskiaispulla syödään lämpimän maidon kera!

 Aiaiai – että on HYVÄÄÄÄ!

Sikke

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta