Piti leipoa kakku, mutta kaapissa ei ollutkaan vehnäjauhoja, eikä mantelijauhoja, eikä… mutta kuinka ollakaan – mannaryynejä oli! En tiedä miksi, koska niitä tulee aniharvoin käytettyä. Mutta niistä syntyi ihana, mehukkaan murea hunaja-pinjapähkinäkakku! Ja koska tässä tulee siihen resepti kurkkaa sinäkin sinne kuivakaappisi ylähyllyn takakulmaan, josko sieltäkin mannaryynipussi löytyisi. Ja jos ei löydy, niin kaupastahan niitä saa 🙂
Näitä tarvitset kakkuun:
100 g voita, 2,5 dl mannaryynejä, 1 tl leivinjauhetta, 1 dl sokeria, 1 dl maustamatonta jugurttia, 1 muna
Sulata voi kattilassa ja jätä odottamaan.
Sekoita muut ainekset keskenään
ja lisää sitten jäähtynyt voi.
Kaada taikina ja levitä se matalaan, voideltuun piirakkavuokaan ja anna sen tekeytyä siinä parikymmentä minuuttia.
Tee sillä aikaa kostutusliemi:
Lämmitä kattilassa ¾ dl SAM Hunaja & Sitruunaa ja ½ dl vettä niin, että hunaja sulaa veteen. Ota kattila liedeltä ja lisää puolen sitruunan mehu sekä loraus valkoviiniä, jos sitä sattuu olemaan.
Paista kakkua uunissa 220 asteessa, kunnes sen pinta on kullanruseka, noin 10-15 minuuttia, tarkkaile paistoa, sillä kakku kypsyy nopeasti. Ota sitten kakku uunista ja leikkaa sen pinta terävällä veitsellä salmiakkikuvioisteksi. Kostuta kakku kauttaaltaan hunajaliemellä, (mutta jätä pari ruokalusikallista odottamaan) ja paista kakkua vielä kymmenisen minuuttia.
Paahda sillä aikaa pannulla kourallinen pinjansiemeniä.
Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä. Pyöräytä paahdetut pinjansiemenet jäljelle jääneessä liemessä ja kumoa ne kakun pinnalle. Anna kakun jäähtyä ja tekeytyä kunnolla ennen kuin tarjoat sen. Maustamaton jogurtti tai vaniljajätski sopii kylkeen.
Tässä kakussa voit käyttää muutakin SAM Hunajaa, sen maun mukaan maustuu koko kakku. Kokeile voimakkaammankin makuisia, vaihtelu virkistää. Myös appelsiini sopii sitruunan sijaan kostutusnesteen mauksi.
Kesää odotellessa!
Sikke