OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiti leipoa kakku, mutta kaapissa ei ollutkaan vehnäjauhoja, eikä mantelijauhoja, eikä… mutta kuinka ollakaan – mannaryynejä oli! En tiedä miksi, koska niitä tulee aniharvoin käytettyä. Mutta niistä syntyi ihana, mehukkaan murea hunaja-pinjapähkinäkakku! Ja koska tässä tulee siihen resepti kurkkaa sinäkin sinne kuivakaappisi ylähyllyn takakulmaan, josko sieltäkin mannaryynipussi löytyisi. Ja jos ei löydy, niin kaupastahan niitä saa 🙂

Näitä tarvitset kakkuun:

100 g voita, 2,5 dl mannaryynejä, 1 tl leivinjauhetta, 1 dl sokeria, 1 dl maustamatonta jugurttia, 1 muna

Sulata voi kattilassa ja jätä odottamaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sekoita muut ainekset keskenään

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ja lisää sitten jäähtynyt voi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaada taikina ja levitä se matalaan, voideltuun piirakkavuokaan ja anna sen tekeytyä siinä parikymmentä minuuttia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tee sillä aikaa kostutusliemi:

Lämmitä kattilassa ¾ dl hunaja & sitruunahunajaa ja ½ dl vettä niin, että hunaja sulaa veteen. Ota kattila liedeltä ja lisää puolen sitruunan mehu sekä loraus valkoviiniä, jos sitä sattuu olemaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paista kakkua uunissa 220 asteessa, kunnes sen pinta on kullanruseka, noin 10-15 minuuttia, tarkkaile paistoa, sillä kakku kypsyy nopeasti. Ota sitten kakku uunista ja leikkaa sen pinta  terävällä veitsellä salmiakkikuvioisteksi. Kostuta kakku kauttaaltaan hunajaliemellä, (mutta jätä pari ruokalusikallista odottamaan) ja paista kakkua vielä kymmenisen minuuttia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paahda sillä aikaa pannulla kourallinen pinjansiemeniä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä. Pyöräytä paahdetut pinjansiemenet jäljelle jääneessä liemessä ja kumoa ne kakun pinnalle. Anna kakun jäähtyä ja tekeytyä kunnolla ennen kuin tarjoat sen. Maustamaton jogurtti tai vaniljajätski sopii kylkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä kakussa voit käyttää muutakin hunajaa, sen maun mukaan maustuu koko kakku. Kokeile voimakkaammankin makuisia, vaihtelu virkistää. Myös appelsiini sopii sitruunan sijaan kostutusnesteen mauksi – valitse silloin hunajaksi appelsiininkukkahunajaa.

Kesää odotellessa!

Sikke

 

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta