Lohi taitaa olla suomalaisten suosikkikala. Ei kekkeriä, jossa sitä ei jossain muodossa tarjottaisi ja aika usein sitä taidetaan kotioloissakin valmistaa. Eikä ihme, sillä sitä on jatkuvasti monessa muodossa saatavilla.

Varsin usein lohi kuitenkin kypsennetään minun makuuni liian kuivaksi. Lohi on rasvainen kala, joten kyllähän se maistuu kuivempanakin, mutta voi mikä herkku siitä kehkeytyy, kun sen kypsentää niin, että sen luontainen mehevyys säilyy. Maku ja suutuntuma on aivan toinen. Lohen voi raakanakin syödä, joten ylikypsentämiseen ei ole mitääm syytä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että merilohi ja kirjolohi ovat kaksi eri kalaa. Isompi ja rasvaisempi merilohi on kotoisin Atlantilta ja pienempi kirjolohi Tyyneltä valtamereltä. 

WWF:n kalaoppaan mukaan ASC- ja luomumerkitty lohi ovat parhaita vaihtoehtoja. Norjassa, Skotlannissa ja Irlannissa kasvatettua lohta sen sijaan kehotetaan ostamaan harkiten. Suomalainen kirjolohi on hyvä valinta kalatiskillä. Kirjolohen kohdalla tulisi suosia ASC-sertifioitua kalaa, kiertovesikasvatettu kirjolohta sekä suomalaista verkkoallaskasvatettua kirjolohta.

Tähän reseptiin sopii parhaiten merilohi, mutta jos sitä ei ole saatavilla,  valmista tämä kirjolohesta. Hunaja komppaa hyvin lohen mehevään rasvaisuuteen ja hei – lohen rasvahan on terveellistä – hunajaan yhdistettynä se vasta terveellistä onkin!

 

JA NÄIN SE KÄY:

Putsaa kalasta ylimääräinen rasva eityisesti selkäpuolen ruskea rasva ja leikkaa se kahteen osaan. Poista ruodot.

 

 

TEE KASTIKE:

1 pieni nippu tilliä silputtuna

1 pieni nippu ruohosipulia tai kevätsipulin varsia silputtuna

4 rkl Dijonin sinappia sinapinsiemenillä

6 rkl SAM Toscanan hunajaa

8 rkl neitsyt oliiviöljyä

rouhittua mustapippuria ja suolaa

puolen sitruunan mehu

Yhdistä ainekset kulhossa tahnaksi.

 

Tästä kuvasta puuttuu vielä oliiviöljy.

 

Leikkaa lohesta n. 5 x 5 sentin paloja (ei ihan onnistu täsmälliset palakoot, mutta ei haittaa). Aseta palat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja mausta  suolalla ja rouhitulla mustapippurilla sekä tilkalla sitruunamehua.

Sivele lohipalat hunajakastikkeella.  Kuumenna uunin grillivastus ja kypsennä lohipaloja sen alla 3 minuuttia, ota pelti uunista, peitä palat löysästi foliolla 4-5 minuutiksi ja avaa sitten lohen lihaa terävällä veitsellä, että näet onko se sopivasti meheväksi kypsynyt. Jos se on vielä liian raakaa kypsennä vielä muutama minuutti. Mutta ole tarkkana, ettet kypsennä liikaa!

 

 

Ah, kuinka ihanaa onkaan tämä mehevä lohi! Se tarvitsee seurakseen vain hyvän vihreän salaatin ja muutaman keitetyn kuoriperunan tai rapeaksi paahdettua ruisleipää.

Mutta meillä oli samaan aikaan Namastessa työn alla uunissa kypsennetyt perunalohkot ja kun se hunajapurkki sattui olemaan kädessä halusin kokeilla, kuinka toimii hunaja perunassa. Sepä toimikin erinomaisesti, eritoten koska perunat maustettiin rosmariinilla, jota hunaja rakastaa.

Perunat lohkotaan ja ladotaan sieviin riveihin uunipellille. Sitä ennen ne on kylvetetty hyvässä oliiviöljyssä ja maustettu suolalla. Sitten ripotellaan tuoretta rosmariinia pintaan ja pursotetaan sopivasti maun mukaan Toskanan hunajaa .

 

 

Täytyy muistuttaa, että hunaja on herkkä kuumuudelle ja perunan pinnassa se tummuu nopeasti. Uunin kuumuus on hyvä säätää 180 asteeseen ja tarkkailla kyspymistä tarkalla silmällä. Hunajan voi myös valaa pintaan vasta paiston puolivälissä.

Jälleen se aurinko uhkaa paistaa ihan täysillä, joten mikä olisikaan parempi ajatus, kuin valmistaa hunajaista lohta, joka valmistuu helposti ja nopeasti ja josta kaikki taitaa tykätä!

Rakkaudella Sikke <3

 

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta