En tiedä mitään muuta ruokaa, joka houkuttelisi tuoksullaan samoin kuin kypsyvät uuniomenat. Tuoksu karkaa uunista, kun sinne kurkistaa tarkistaakseen omenien kypsyyden. Pikkuhiljaa se leviää ja tavoittaa kohta huushollin jokaisen nurkan ja nenän ja perheenjäsenet alkavat pikkuhiljaa hivuttautua tuoksua kohti.

Tuoksu onkin tämän herkun kohdalla hyvä merkki kypsyydestä, sillä uuniomenien pitää olla lähes hajoamispisteessä ennen kuin ne ovat parhaimmillaan, mutta omenat ovat erilaisia, jotkut pitävät pintansa kauemmin, jotkut antavat periksi nopeastikin.

Suosittelen tähän hapahkoja, tiivislihaisia omenoita, joiden kypsyminen tosin kestää kauemmin kuin haperoiden ja makeiden, mutta niiden maku on paljon parempi.

Uuniomena on parhaimmillaan, kun sen kuori jo antaa periksi ja omenanliha sekoittuu hunajaiseen täytteeseen.

 

NÄITÄ TARVITSET

6 rkl manteleita murskattuina

12 kuivattua luumua ohuesti siivutettuna

1 tl kanelia

½ tl raastettua muskottia

½ tl kuivattua neilikkaa

½ sitruunan mehu ja raastettu kuori

4 rkl SAM juoksevaa luomuhunajaa + lisää viimeistelyyn

6 hapahkoa omenaa

Muutama basilikanlehti koristeeksi

 

Mantelit voi vielä ennen pilkkomista paahtaa kuivalla pannulla. Niin niiden maku entisestään paranee. Mausteiden määrää voit säätää makusi mukaan, mutta pysy ‘lämpimissä’ mausteissa, ne ovat tämän täytteen juju ja hunajaan sekoittuessaan niistä syntyy omenille täydellinen täyte.

 

Lämmitä uuni 180 -asteeseen.

Yhdistä kaikki täytteen ainekset kulhossa. Nyt jo tunnet ihanan tuoksun, kun mausteet sekoittuvat hunajaan ja sitruunaan.

Leikkaa omenoista ‘hattu’ pois ja koverra siemenkota varovasti ulos niin, että saat tehtyä reilunkokoisen kolon, jonne täyte hyvin mahtuu.

 

Täytä kolot täytteellä ja aseta hattu takaisin paikoilleen.

Aseta omenat leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja kypsennä niitä, kunnes tuoksu kertoo, että valmista on. Siinä vaiheessa omena on jo menettämässä muotoaan ja joistakin saattaa jo olla kuorikin irtoamassa. Tämä kestää puolesta tunnista jopa kolmeen varttiin omenoista riippuen.

Tarjoa omenat joko sellaisenaan…

… tai vaniljajäätelön kera …

… mutta aina hunajalla kruunattuna!

Ihania omppuhunajaisia hetkiä sinulle – ei haittaa viima eikä sade, kun keittiöstä tulvii uuniomenien huumaava tuoksu. Sitten vain kynttilät palamaan, villasukat jalkaan ja perhe pelaamaan vaikka korttia!  Sikke <3

 

 

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta