Italialaiset eivät päätä illallista raskaisiin jälkiruokiin. Makeat leivonnaiset syödään muina aikoina pitkin päivää ja illallinen lopetetaan mieluiten mehevään sesongin hedelmään.

Toscanassa illallisen päättää usein  pieni lasillinen makeaa viiniä, vin santoa (pyhää viiniä – siihenhän ateria on hyvä kiitollisena lopettaa) ja mantelikorppu,  cantuccini. Cantuccini alla mandorla nimi kertoo, että näissä korpuissa on perinteisesti mukana manteleita, mutta koska emme ole toscanalaisia voimme muutella ohjetta kuten haluamme!

Tässä ohjeessa ne mantelit kuitenkin ovat mukana, mutta olen korvannut osan niistä pistaasipähkinöillä, koska niissä on hyvä maku ja erityisen kiva väri.

Hunaja antaa cantuccineille ihan oman, hienostuneen säväyksensä, vaikka sen määrä ei ole suuri.

NÄITÄ TARVITSET

 

 

Nämä neljä raaka-ainetta: hunaja, mantelit, pistaasit ja appelsiininkuori antavat cantuccineille ihanan maun, mutta muutakin tarvitaan:

 

250 g vehnäjauhoja

150 g sokeria

2 rkl SAM vuoristohunajaa

1 tl leivinjauhetta

2 rkl raastettua appelsiininkuorta

1 tl manteliuutetta (tai amarettolikööriä)

2 kananmunaa

125 g manteleita ja pistaasipähkinöitä

 

TEE NÄIN

Lämmitä uuni 180 asteeseen

Yhdistä kuivat ainekset isossa kulhossa

Lisää kananmunat, hunaja, appelsiininkuori ja manteliuute (tai amaretto) ja sekoita. Tämä käy helpoiten kostutetuin käsin, koska taikina on tahmeaa..

 

 

Lisää mantelit ja pistaasipähkinät ja sekoita nekin taikinaan.

 

 

Muotoile taikinasta pellille kolme noin 30 senttiä pitkää ja 5 senttiä leveää pötkylää. Tämäkin onnistuu helpoiten kostutetuin käsin.

 

 

Paista noin 20 minuuttia, kunnes pötkylöiden pinta on kauniin kullanruskea. Tarkkaile tilannetta, sillä hunaja on herkkä palamaan.

 

 

Ota pelti uunista, anna pötkylöiden jäähtyä kymmenisen minuuttia ja leikkaa ne sitten vinottain noin sentin siivuiksi. Aseta keksit uudelleen uunipellille ja paista niitä vielä 10 -15 minuuttia.

Jos haluatkin syödä cantuccinit pehmeinä voit jättää tämän vaiheen väliin, sillä ne ovat jo kypsiä ja seuraava vaihe uunissa vain kuivaa ne melkein korpuiksi.

 

 

 

Anna korppujen jäähtyä ja kuivahtaa ritilällä ennen kuin täytät niillä vaikkapa kauniin lasipurkin!

 

 

Joulu ei ole ihan vielä ovella, mutta hyviä reseptejä lahjoja varten tai omiin tarjoiluihin on hyvä jo alkaa keräillä, ettei jäisi viimetippaan! Tällaisia hyvin säilyviä herkkuja on kyllä kiva olla kotona ihan omaakin herkuttelua varten. Nämä mantelikorput sopivat mitä parhaiten vaikkapa teekupposen kaveriksi 🙂

Iloa ja valoa syksyyn! Sikke

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta