Ranskalaisen kirjailija Marcel Proustin kuuluisassa kirjasarjassa ‘Kadonnutta aikaa etsimässä’, on peräti seitsemän osaa. Yhdessä niistä on pitkä kuvaus siitä, kuinka nuori Marcel kerran sairaana ja väsyneenä sai äidiltään kupin teetä ja sen kanssa pieniä, kuin simpukan kuoreen leivottuja kakkusia. Hän kastoi kakkusen teehen ja samalla alkoi pojan mielessä muotoutua kokonainen lapsuusmuistojen sarja.

Siitä lähtien Madeleine kakkuset ovat olleet yksi kirjallisen maailman tunnetuimmista leivontaresepteistä. Niiden nauttiminen tarjoaa ihmisille ‘Proustilaisen hetken’. Kukaan ei varmaankaan tiedä kakkusten täsmällistä reseptiä. Marcel kastoi kakkusensa teehen ja hyvinhän ne teenkin kanssa sopivat, mutta koska meillä on pimeä vuodenaika meneillään, niin ajattelin tarjota niitä glögin kera.

Idean sain, kun minulla oli ilo päästä kutsuvieraana tutustumaan uudistettuun Palace ravintolaan  ja lähtiessä saimme kaikki mukaamme pullon ravintolan omaa glögiä ja pienen pussin, joka sisälsi – kolme täydellistä Madeleinea.

Resepti on helppo ja leivonta nopeaa, joten annan tässä teille reseptin, jotta pääsette nauttimaan siitä kuuluisasta proustilaisesta hetkestä. Tiedä mitä lapsuusmuistoja mieleenne saattaakaan putkahtaa… Mausteena on tällä kertaa hunajaa ja sitruunaa – pieni tuulahdus auringosta ja kesästä – mutta jos jouluisempaa makua etsit, niin vaihda sitruuna kardemummaan!

 

NÄITÄ TARVITSET

100 g vehnäjauhoja
80 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g voita, sulatettuna
1 sitruunan raastettu kuori
1 kokonainen kananmuna eroteltuna + yksi valkuainen
2 rkl SAM kesäkukkahunajaa

Tomusokeria koristeluun

 

TEE NÄIN

Yhdistä sokerit ja jauhot kulhossa.

Sekoita toisessa kulhossa sulatettu voi, munakeltuainen, hunaja ja sitruunaraaste.

 

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

Yhdistä voi-keltuaisseos ja jauhoseos nopeasti vatkaimella.

Täytä vuoan kolot  taikinalla (3/4 osaa riittää, muuten ne paisuvat yli reunojen) ja paista uunissa 180 asteessa n. 12 minuuttia. Leivonnaiset ovat valmiit, kun niiden reunat alkavat ruskistua.

 

Anna kakkusten jäähtyä vuoassa ennen kuin irrotat ne vuoasta ja jäähdytä lopuksi vielä kakkuritilällä.

Kuvassa on kahden värisiä kakkusia, koska toisen satsin tein ilman voitelua ja jauhotusta, joten niistä tuli tummempia. Molemmat yhtä hyviä.

Tarjoa Madeleinet teen tai glögin kera. Kuten huomaat, minulla ne on tarjona simpukkakuvio näkyvissä, mutta kyllä ne useimmiten tarjotaan toisinpäin! Mutta kun se kuvio on niin kivan näköinen…

Olen nähnyt myös tomusokeri-sitruunamehu seoksella kuorutettuja Madeleineja, joten siitä vaan, jos idea sytyttää. Leipomisen pitää olla luovaa ja hauskaa.

Huom!

Jos sinulla ei ole madeleinevuokaa ja päätät sen hankkia, niin osta sellainen, jota ei tarvitse voidella – pääset paljon helpommalla.

Jos kuitenkin voitelet sen, tee se hyvin, hyvin ohuelti sulatetulla voilla ja myös jauhota ohuelti ja pidä vuokaa jääkaapissa puolisen tuntia ennen paistoa, niin jauhotus ei jämähdä madeleinien pintaan.

Samalla taikinalla voit tehdä pieniä kakkusia ihan mihin vuokaan tahansa, yhtä hyviä tulee, mutta ne eivät sitten enää ole Madeleineja ja saattaa jäädä se proustilainen hetki kokematta!

Iloisia glögihetkiä kaikille! Sikke

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta