Minusta juhlapyhät ja niihin liittyvät traditiot ovat tärkeitä. Ne jakavat vuoden kivasti rytmiin, jossa yhden juhlapyhän ja siihen liittyvien herkkujen jälkeen on taas luvassa uusi.

Mutta en ole sitä mieltä, että juhlapyhien herkut olisivat ‘pyhiä’. Kyllä niitä voi muokata, modernisoida ja virittää uuteen kuosiin, kunhan joku olennainen osa jää muistuttamaan siitä alkuperäisestä.

Tässä reseptissä mukaillaan pääsiäisen pashaa uudella tavalla. Rapean filotaikinakuoren sisällä on ihanan pehmeä, sitruunainen täyte, joka saa makeutta hunajasta ja sokeroiduista sitrushedelmän kuorista sekä keltaisista rusinoista.

Filotaikinasta syntyy kaunis ja houkutteleva pinta kakulle ja kun se vielä kruunataan hunajalla on tulos ilmiselvästi pääsiäispöydän kuningatar!

Aineksia tuntuu olevan paljon, mutta ne ovat suureksi osaksi täytteen mausteita ja kakku on todella helppo tehdä.

NÄITÄ TARVITSET (tässä kuvassa vain osa – ja se tärkein:)

90 g voita sulatettuna

3-4  filotaikinalevyä

500 g ricottajuustoa

3 kananmunaa

3 kananmunan keltuaista

2 rkl SAM kesäkukkahunajaa

50 g sokeria

75 g sokeroitua sitruunankuorta

75 g keltaisia rusinoita

1 sitruunan raastettu kuori

1 appelsiinin raastettu kuori

2 tasaista rkl vehnäjauhoja

1 tl vaniljauutetta

70 g mantelijauhoja rouhittuna

PINNALLE:

3 rkl hunajaa

3 rkl sokeroitua sitruunankuorta pilkottuna

Tomusokeria

20 -22 sm irtopohjavuoka

TEE NÄIN

Lämmitä uuni  180 asteeseen ja aseta uunipelti uuniin.

Vuoraa kakkuvuoka kahdella filotaikinalevyllä niin, että reunat ulottuvat vuoan reunojen yli. Voitele taikinalevyt voilla ja lisää sitten vuokaan loputkin levyt ja voitele nekin voilla. Taikina saa ulottua vuoan reunojen yli. Ne taitellaan lopuksi ricottatäytteen päälle.

Laita ricotta, munat, keltuaiset, hunaja ja sokeri vatkaimen kulhoon ja vatkaa sileäksi kreemiksi.

 

 

Kääntele sekaan  raastetut sitruunan ja appelsiinin kuoret, rusinat, sokeroidut sitruunankuoripalat, jauhot, vaniljauute ja mantelirouhe.

 

 

Kaada täyte filotaikinalla vuorattuun vuokaan, tasoita taikinan pinta ja taittele filotaikina löysästi täytteen päälle.

 

 

Paista uunin keskiosassa  40 – 50 minuuttia, kunnes filotaikina on rapeaa ja kullanruskeaa ja täyte hyytynyt.

 

 

Anna kakun jäähtyä täysin, ennen kuin otat sen vuoasta ja leikkaat sen.

 

Valuta hunajaa kakun päälle ja ripottele vielä lopuksi tomusokeriakin, niin kakku on takuulla pääsiäispäivän kuningatar.

Hyvää pääsiäistä ja tietysti kohta vappuakin  – kyllä tämän vapuksikin voi tehdä :))

Maukkaita kakkuhetkiä – Sikke

Kiitos alkuperäisestä reseptistä Nigel Slater – olet kyllä aika velho <3

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta