Terveisiä täältä eteläisestä Portugalista, Algarven Tavirasta. Olen huomannut, että täällä todella rakastetaan ja käytetään – arvaatte varmaan – hunajaa! Mehiläisten mannaa on tarjona kaikenkokoisissa ja näköisissä purnukoissa sekä pikkupuodeissa että isoilla markkinoilla. Juuri nyt näyttää olevan eniten tarjolla rosmariinihunajaa. Eikä ihme, rosmariinia kasvaa täällä villinä kuten meillä kanervaa!

Tapasin myös paikallisen mehiläistarhaajan ja katsokaa miten hienoja kennoja nuo pienet hunajankerääjätaiturit ovat aikoinaan rakentaneet onton korkkipuun rungon sisään!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta reseptihän teille piti antaa! On vaan niin mahdottoman mielenkiintoista kaikki mehiläisiin ja hunajaan liittyvä, että meinasi unohtua pääasia.

Hanki siis n. 600 gramman porsaanfilee ja putsaa se kalvoista.

Tee sille marinadi:

_EN_8767-2 _EN_8780

1,5 dl hyvää oliiviöljyä

parin sentin pätkä inkivääriä pilkottuna

3 valkosipulinkynttä siivuina

1 keskikokoinen punainen chili siemenet ja kalvot poistettuna ja pilkottuna (tai enemmän maun mukaan)

2 rkl soijaa

2 rkl hunajaa

reilu puristus limeä

Sekoita aineksista marinadi ja hiero se fileen pintaan. Anna marinoitua vähintään tunti, mutta mitä kauemmin marinoit, sen enemmän maku pääsee imeytymään lihaan.

_EN_8783

Puhdista sitten filee marinadista ja pane marinadi pieneen kattilaan levylle lämpiämään.

Ruskista filee keskikuumalla paistinpannulla joka puolelta ja siirrä se sitten uuniin, jonka olet lämmittänyt 175 asteiseksi.

_EN_8847

Lisää marinadiin tilkka vettä ja ehkä vielä puristus limemehua ja valele filettä marinadilla muutaman kerran uunikypsennyksen aikana.

_EN_8857

Kypsennä fileetä uunissa vajaa puoli tuntia, mutta tämä riippuu fileen paksuudesta. Possunliha suositellaan kypsennettäväksi läpikypsäksi, mutta kyllä minä sen aina hiukan roseeksi jätän. Makuasia, mutta rutikuivasta ei tykkää kukaan!

_EN_8869

Fileen seuraksi kokeilin lahjaksi saamaani Malmgårdin riisipilahvia ja suosittelen! Sopi tähän oikein hyvin ja sopii varmasti moneen muuhukin ruokaan.

Malmgårdin riisipilahvi

2 dl Malmgårdin riisisekoitusta

8 dl vihanneslientä

2 sipulia silputtuina

2 porkkanaa pilkottuina

1 tl yrttimaustetta (esimerkiksi Malmgårdin)

½ dl auringonkukansiemeniä

½ dl kurpitsansiemeniä

2 rkl hunajaa

voita, suolaa ja pippuria

Keitä riisi kasvisliemessä pehmeäksi ja kaada siivilään.Paista pilkotut sipulit ja porkkanat voissa ja mausta ne. Lisää siemenet. Lisää lopuksi riisi ja hunaja ja sekoita.

Vinkki: Voit käyttää tässä monia muitaki vihanneksia, kesäkurpitsaa, purjoa, herneitä, papuja – aina sesongin mukaan.

_EN_8875

Tässäpä tämä! Maistuisko?

Hunajaan hurahtanut,

Sikke

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta