Italialaiset tekevät risottoriisistä paljon muutakin kuin risottoa. Muun muassa tätä kakkua, joka minusta sopii erinomaisen hyvin suomalaiseen joulupöytään. Jouluiset mausteet, kaneli ja kardemumma, antavat sille kotoisen jouluisen maun ja kun kakku vielä kruunataan hunajaisella toffeekastikkeella, niin uskallan väittää, ettei kakusta jää riisiäkään syömättä.

Tässä reseptissä käytetän siis risottoriisiä, mutta sen voi yhtä hyvin keittää tutusta puuroriisistäkin. Miksei siis keittäisi tupla-annosta joulupuuroa ja valmistaisi lopusta kakkua, jonka voi tarjota seuraavana päivänä jälkiruokana tai kahvin kaverina.

NÄITÄ TARVITSET:

1 l täysmaitoa
170 g arborio (risotto) riisiä
1 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 vaniljatangon siemenet
1 dl sokeria
1 dl SAM Kesäkukka Hunajaa
1 kg ricottajuustoa
3 kananmunaa
3 keltuaista

Kuorrutukseksi hunajaista toffeekastiketta – niin namia!

Koristeeksi karhunvatukoita ja viikunoita – niin kauniita!

TEE NÄIN:

Kaada maito kattilaan ja kun se kiehuu, lisää riisi, kaneli, suola, ja vaniljatangon siemenet. Vähennä lämpöä ja keitä välillä puukauhalla sekoitellen, kunnes riisi on kypsää ja kaikki maito on imeytynyt riisiin.

Ota kattila liedeltä ja lisää sokeri ja SAM Hunaja ja anna seoksen jäähtyä. Sekoittele muutaman kerran, niin jäähtyminen nopeutuu.

Kun seos on kylmää lisää siihen ricotta, kananmunat ja keltuaiset ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjaiseen vuokaan.

Kypsennä uunissa 170 asteessa tunnin verran, tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä.

HUNAJAINEN TOFFEEKASTIKE

1 dl SAM Kesäkukka Hunajaa
2 1/2  dl vispikermaa
250g voita
2 dl fariinisokeria
ripaus suolaa

Yhdistä kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa ja sekoittele aineksia keskilämmöllä, kunnes seos on tasainen. Vispaa kunnes seos kuohuu kunnolla ja jatka vispaamista parisen minuuttia, kunnes syntyy sopivan paksuinen kastike. Muista, että toffeekastike paksuuntuu, kun se jäähtyy.

Jos haluat kastiketta vain kakun kuorrutteeksi, niin puolet tästä määrästä riittää. Yleensä toffeekastike maistuu kaikille niin hyvin, että kannattaa sittenkin valmistaa koko määrä ja tarjota loput pienestä nekasta niille, jotka lisää toffeeta himoitsevat.

Kakku on viikunoiden ja karhunvatukoiden lisäksi koristeltu kultapölyllä, mutta en ikävä kyllä saanut sitä kuvassa näkyviin 🙁 Täytyy tässä opetella lisää kuvaustaitoja!

Viikunat kakun päällä on karamellisoitu uunissa grillivastuksen alla. Ensin ripottelin niille hiukan sokeria. Mutta jos löydät hyviä tuoreita viikunoita, ei karamellisoiminen ole tarpeen. Jos viikunoita ei löydy, koristele kakku vaikkapa appelsiinin lohkoilla.

Ihanaa joulun odotusta ja leppoisaa joulua kaikille. Nauttikaa hyvästä ruoasta ja toisistanne ja muistakaa viisaiden Marttojen ohje: Jos et vietä joulua vaatekomerossa, voit yhtä hyvin jättää sen siivoamatta! Ja minä lisään tähän, että tee sen sijaan lisää ihania hunajaisia leivonnaisia! Joulumielellä Sikke <3

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta