Leivon harvoin pullaa, mutta kun sen teen, en säästele makua antavissa aineksissa. Pullan leivon voilla ja hunajalla, täytän sen voilla, hunajalla, kanelilla ja pähkinöillä ja kuorrutan toffeekastikkeella ja koristelen paahdetuilla mantelilastuilla.

Kuulostaa ehkä raskaalta, mutta ei ole – koska hunajalla leivottu pulla on jotenkin kevyemmän oloista ja pehmeämpää, kuin sokerilla leivottu. Oletko kokeillut?

No joo – eihän tämä mikään kevytleivonnainen ole, mutta eihän tätä kukaan kokonaan yksin syö! Eihän….

 

NÄITÄ TARVITSET

5 dl maitoa

50g tuorehiivaa

1 1/2 tl suolaa

1 1/2  dl SAM hunajaa (öljyä mittakuppi ensin, niin hunaja luiskahtaa siitä helposti ulos.)

1-3 rkl kardemummaa

1 kananmuna (ei välttämätön)

12-14 dl vehnäjauhoja (tunnustele taikinaa, kun lisäät jauhoja, kovasta taikinasta tulee kovia pullia. Hunaja on kosteaa ja se vaikuttaa tarvittavien jauhojen määrään. Vaihtoehtoisesti voit vähentää nestettä n 0,5 dl)

150 g huoneenlämpöistä voita

Kanelia

SAM hunajaa valintasi mukaan (käytin tässä Kesäkukkaa, joka on melko mieto, mutta SAMhunajan valikoimista löytyy voimakkaampiakin makuja)

2-3 dl murskattuja pekaanipähkinöitä

 

TEE NÄIN

Liota hiiva huoneenlämpöiseen maitoon, lisää suola, hunaja ja kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon noin kolmannes jauhoista ja vatkaa taikinaa tässä vaiheessa hetki, se pistää sitkon tekeytymään.

Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan vaivaten ja pehmeä voi ennen viimeistä jauhoerää. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella (itse käytin molempia, ensin koneella, sitten viimeistelin käsin) kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja/tai astian reunoista.

 

 

Kohota taikina kaksikertaiseksi ja kaada se sitten jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Käytä reilusti jauhoja, jos taikina on kovin löysää. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä mukavasti.

Kaulitse taikinasta noin puolen sentin paksuinen neliö ja veistele juustohöylällä sen pinnalle voita niin, että sen pinta peittyy.

 

 

 

Purista voin päälle hunajapurkista reilusti hunajaa, ripottele maun mukaan kanelia ja ripottle lopuksi päälle vielä murskatut pähkinät.

 

 

Kääri maustettu taikinalevy rullalle ja leikkaa siitä 12 tasakokoista palaa,  nosta ne pystyyn leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Voit tehdä tämän tietysti myös pyöreään vuokaan, jos haluat bostonkakkumaisen tuloksen.

 

 

Paista pullaa 200 -asteessa, kunnes pulla on kypsää, peitä pinta lopussa leivinpaperilla, jos pinta uhkaa tummua ennen kuin pulla on kypsää. Hunaja on lämpöherkkää ja pinta tummuu nopeammin kuin sokerilla leivottaessa.

 

 

Tee pullan paistuessa karamellikastike

HUNAJAINEN TOFFEEKASTIKE (tämä löytyy tästä blogista riisipuurokakun ohjeesta. Se on muuten hyvä kakku!)

1 dl hunajaa
2 1/2  dl vispikermaa
250g voita
2 dl fariinisokeria
ripaus suolaa

Yhdistä kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa ja sekoittele aineksia keskilämmöllä, kunnes seos on tasainen. Vispaa, kunnes seos kuohuu kunnolla ja jatka vispaamista parisen minuuttia, kunnes syntyy sopivan paksuinen kastike. Muista, että toffeekastike paksuuntuu, kun se jäähtyy.

 

 

Anna pullan ja kastikkeen jäähtyä kunnolla, ennen kuin kuorrutat pullan kastikkeella. Tiedän, että se on vaikeaa, sillä lämmin pulla on ihanaa… Mutta jos haluat syödä pullan lämpimänä, niin vala kastiketta vain sen palan päälle, jonka syöt!

Paahda mantelilastut kuivalla pannulla tai uunissa ja ripottele ne toffeekastikkeen päälle.

 

 

Nauti hyvällä mielin, mieti kaloreita joskus toiste. Kuten sanoin, ethän tätä yksin syö 😉

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta