Galette on ihana! Se on varmaan syntynyt kiireessä, kun joku ehtoinen ranskalaisemäntä on tehnyt hyvän piirastaikinan, mutta sitten ovat vieraat pöllähtäneet pihaan ja aika on loppunut kesken. Galettessa nimittäin saa näkyä kiireisen (tai huolettoman) emännän rustiikki kädenjälki. Kaulitun taikinan reunat taitellaan puolhuolimattomasti täytteen päälle, piiras pikaisesti uuniin kypsymään ja emäntä on vapaa  vieraidensa kanssa seurustelemaan.

Galetten voi tehdä melkein mistä tahansa. Siihen sopii raparperi, karviainen, mustikka, mansikka – ihan kaikki samat täytteet kuin muihinkin piiraisiin. Myös suolainen galette on ihana ja täytteiden variaatiot loputtomat. Taikinaakin voi muutella ja siihen lisäillä erilaisia makuaineita valitun täytteen mukaan.

Tänään tein galtetten raparperista, koska se on parhaimmillaan juuri nyt omasta Namasten puutarhasta noukittuna. Taikinaan lisäsin kourallisen pekaanipähkinöitä kivaa maanläheistä makua antamaan. Jos niitä ei ole, käytä muita pähkinöitä tai korvaa desi vehnäjauhoja grahamjauhoilla.

Raparperit ovat parhaimmillaan nuorina, notkeina ja mehukkaina. Silloin niitä ei tarvitse lainkaan kuoria – ihana punainen väri kaunistaa piiraan kuin piiraan.

 

NÄITÄ TARVITSET GALETTETAIKINAAN

50g pekaanipähkinöitä
150g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
100g kylmää voita kuutioituna
2-3 rkl kylmää vettÄ

TEE NÄIN

Paahda pähkinät uunissa 180-asteessa, kunnes ne saavat hiukan väriä, noin 10 minuuttia. Jauha ne sitten karkeaksi jauhoksi tehosekottimessa ja lisää sekaan vehnäjauhot, suola ja sokeri ja pyöräytä seokseksi.

Lisää kylmä voi kuutioina ja pyöräytä konetta vain sen verran, että voi ja jauhoseos ovat sekaisin. Lisää sitten 2-3 ruokalusikallista kylmää vettä ja pyöräytä nopeasti taikina kokoon. Taikinaan saa jäädä herneen kokoisia voinokareita. Näin siitä tulee murea ja mehevä.

 

 

Litistä taikina lätyksi ja kääri taikina kelmuun tai leivinpaperiin  ja anna tekeytyä jääkaapissa tunnin verran. Voit myös tehdä taikinan valmiiksi pari päivää ennen kuin tarvitset sitä.

Ota taikina kylmästä, anna sen pehmetä hetki ja kauli se kahden leivinpaperin välissä ohueksi, epämääräiseksi levyksi. Tee nyt raparperitäyte.

NÄITÄ TARVITSET 

n. 5 dl raparperinpaloja
1/2 – 1 dl juoksevaa SAM luomuhunajaa
1 tl vaniljasokeria, jos haluat

TEE NÄIN

Leikkaa raparperit puolen sentin paloiksi, kaada ne kulhoon ja lisää hunajaa sopivasti niin, että palat marinoituvat, mutta eivät vety. Älä siis tee tätä liian aikaisin.

 

Kaada raparperitäyte taikinalavylle, mutta jätä parin – kolmen sentin reunat, jotka kääntelet täytteen päälle. Voitele reunat maidolla tai munan ja maidon seoksella jos haluat, mutta ilmankin tulee hyvää.

Paista galettea 180 -asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin tarjoat sen.

 

 

Tarjoa galette vatkatun, hunajalla maustetun ja kermalla notkistetun mascarponen, vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

 

Kruunaa galette vielä juuri ennen tarjoilua lorauksella ihanaa, juoksevaa SAM luomuhunajaa.

Ihanaa raparperigaleten herkkuhetkeä Sinulle, joka nappasit tämän reseptin ja pääset nauttimaan! Sikke

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta