Alkaa pikkuhiljaa tuntua, että ostan tahallani liikaa banaaneita, koska silloin osa niistä aina pääsee ylikypsymään ja niistä syntyy iki-ihana  banaanileipä! Helppo, nopea ja maistuva sekä aamiaselle, että iltateelle sopiva kakkuleipä.

Kun sain kokeiltavakseni SAMin uudet hunajat tiesin heti, että Salamancan metsähunajaa haluaisin testata nimenomaan banaanileipään. Sen syvän täyteläinen tumma maku sopisi siihen täydellisesti. Ja tänään koitti sen kokeen hetki, koska muutama banaani oli ihan viimeisillään käytettäväksi jopa banaanileipään. Eihän Salamancassa – joka sijaitsee Espanjassa Porton ja Madridin välissä – tietysti banaaneja kasva, mutta siitä viis. Sikäläiset mehiläiset tietävät, mistä paras hunaja löytyy.

NÄITÄ TARVITSET:

1 dl oliiviöljyä
1,2  dl hunajaa
2 kananmunaa
2 -3 ylikypsää banaania
1/2 dl maitoa (vegaaniversiossa käytä vaikka omenamehua)
1 tl soodaa
1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
1 tl kanelia
ripaus suolaa
4 dl jauhoja (osa voi olla täysjyvää tai spelttiä)
1/2 dl pellavansiemeniä

TEE NÄIN:

Vatkaa öljy ja hunaja sekaisin ja lisää kananmunat – sekoita hyvin.

Sekoita joukkoon muussatut banaanit ja maito tai omenamehu.

Lisää sooda, vanilja, kaneli ja suola ja kääntele sen jälkeen sekaan jauhot ja lopuksi pellavansiemenet. Jos et pidä pellavansiemenistä, tai niitä ei satu olemaan, voit lisätä taikinaan pähkinöitä,  taatelia tai kuivattuja marjoja tai jättää lisäämättä mitään. Hyvää tulee ilmankin. Minä lisään, koska siemenet ja pähkinät antavat leivälle kivaa purutuntumaa.

Paista 165-asteisessa uunissa vajaa tunti, tai kunnes koetintikku tulee kuivana ulos. Paistolämpötila on matala, sillä hunaja on herkkä kuumalle. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos tuntuu, että pinta tummuu liikaa.

Taikina on sopivan kokoinen noin litran vetoiseen vuokaan. Vuoraa vuoka leivinpaperilla, niin se säilyy puhtaana ja leipä on helppo nostaa sen avulla vuoasta ylös. Malta kuitenkin ainakin 10 minuuttia ennen kuin otat leivän vuoasta, että se jäähtyy ja tiivistyy hiukan.


Minusta banaanileipä on parasta vielä lämpimänä niin, että kylmä voi – jota laitan reilusti – sulaa hiukan leivän pinnalle. Puolet leivästä häviää helposti parempiin suihin aika pian uunista tulon jälkeen. Jäähtyneen leivän päälle laitan voita ja juustoa. Taivaallisen hyvää!

image_pdfTallenna PDFimage_printTulosta