Hunajainen kaaliherkku

Juuri niin – hunajainen kaalipata. Vaikka eihän siinä nyt oikeastaan mitään ihmeellistä ole. Kaalia on iät ja ajat maustettu makealla ja useimmiten se on siirappia. Mutta tulipa mieleeni, että miksi ihmeessä käyttäisin sokerilientä siinä, missä voisin käyttää hunajaa!

Niinpä ryhdyin toimeen, pakkasin ruokakoriin tarvikkeet ja lähdin ystävättären kera Namasten keittiöön valmistamaan uudesta kaalista hunajaista kaalipataa.

Totta puhuakseni ystäväni oli enemmän kuin epäluuloinen tämän hunajan suhteen. En kyllä ymmärtänyt miksi, sillä makeaa hän oli itsekin suunnitellun sekaan laittavansa. Jättipullo siirappia oli mukana sitä varten. No, hän suostui kokeiluun, kun lupasin, että tehdään ensin pieni koemaisto ja maustetaan vasta sitten koko satsi hunajalla, jos hän hyväksyy makumaailman.

Tässä vaiheessa suunnitelmissa oli vielä lisätä kermaakin kaalipataan, mutta kun hunaja teki tehtävänsä, ei kerman pehmeyttä enää tarvittukaan.

Kaalipadan tekeminen on maailman helpoin juttu, tarveaineitakin on vain muutama. Ruoka kypsyy nopeasti, koska kyseessä on kesäkaali, jota ei pidä ruveta pitkään hauduttamaan, se kuuluu syksyiseen kaalipataan, johon sujahtaa lampaanlihaakin mukaan. Tässä käytimme jauhelihaa, koska sekin kypsyy nopeasti.

Tietysti kaalipadan voi ilman lihaakin tehdä, mutta maku on silloin ihan toinen. Liha tuo mukaan umamin – sen viidennen maun, joka sopii kaaliin kuin…  kulunut on se sanonta siitä nenästä ja päästä, joten sanotaan vain, että sopii erinomaisesti. Ja sekin tuli todettua, että hunaja sopii kaaliin vallan mainiosti. Etkö usko? No kokeile!

NÄITÄ TARVITSET

1 kokonainen kaalinpää pilkottuna

500 g sikanauta jauhelihaa

80g voita

2 porkkanaa kuutioituna

pari oksaa timjamia

suolaa ja mustaa pippuria

1 dl (reilu) SAM metsähunajaa

TEE NÄIN

Ruskista jauheliha voissa – mieluiten isossa padassa. Ruskista kunnolla, silloin lihaan tulee hyvä pehmeä, pähkinäinen maku mausta suolalla ja mustalla pippurilla.

Yhdistä kulhossa kaali, porkkana ja timjami.

Kun liha on ruskistettu, lisää kaali ja porkkana ja sekoita. Kääntele seosta niin, että pikkuhiljaa kaali on ‘antautunut’ (kuten äitini aina kaaliruokia tehdessään sanoi) ja pehmennyt. Älä ruskista – tässä kaalin pitää säilyä loppuun saakka vihreänä.

Kun kaali ja porkkanat ovat pehmenneet, lorota sekaan desin verran SAMin metsähunajaa ja sekoita. Anna vielä hautua hetki, ennen kuin kauhot herkun lautasille.

Tarjoa hunajainen kaaliherkku syviltä lautasilta, koska kaalin nesteestä ja hunajasta syntyy ihan hillittömän hyvä makuliemi, jota ei missään tapauksessa halua jättää pisaraakaan syömättä ja haarukalla se ei ihan onnistu!

Ihania herkkuhetkiä hunajaisen kaalin kanssa! Sikke